MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ
Alan Şefi : Filiz YARAŞIR
Atölye Şefi : Zeynep TÜRK
Moda Tasarım Teknolojisi, tüm ülkelere en yüksek ihracat geliri kazandıran alanların başında gelmektedir. Bu alan ihracat kapasitesi nedeniyle ekonomik büyümede başarının ana kaynağıdır. Aynı şekilde, gelişmiş ülkelerin geçmişine bakıldığında giyim üretim alanındaki başarıların ekonomik gelişmeye ivme kazandırdığı görülmektedir.
Günümüzde, birçok orta ve küçük ölçekli işletme bu alanda faaliyetlerini sürdürmektedir. Ulusal ve uluslararası pazarlarda elde edilen satış rakamları ülke ekonomisine değer kazandırmaktadır.
ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER DALLARI
Moda Tasarım Teknolojileri Alanında;
1. Giysi Kalıp Tasarımı ve Üretimi,
2. Terzilik
dalları yer almaktadır.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Moda Tasarım Teknolojisi alanında çalışmak isteyenlerin; görme ve işitme duyu organlarının işlevlerini tam olarak yerine getirmesi, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmesi, titiz olması, bedenen ve ruhen sağlıklı olması, göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilmesi ve mesleki eğitim almış olması gerekmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Moda Tasarım alanında çalışanlar, çalışmalarını kapalı mekânlarda (işletmelerde) yürütürler. Bu alanda çalışanlar görevini yaparken diğer çalışanlarla iş birliği içinde bulunmak ve görevini eşgüdüm hâlinde yürütmek durumundadır. İş, elle ve/veya makinelerle çalışmayı gerektirmektedir. Çalışma ortamının kısmen tozlu olmasından dolayı astım ve alerji problemleri olan kimselerin çalışırken gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.
İŞ BULMA İMKÂNLARI
Moda Tasarım Teknolojileri mezunlar kendilerini yetiştirdikleri takdirde modelist,stilist, öğretmen gibi meslekleri yapabilme imkanlarına sahiptir.
Ayrıca üretim, modelhane, ütü ve kesim gibi alanlarda da rahatlıkla çalışabilmektedirler.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Lise öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, meslek yüksek okullarının;
Ayakkabı Tasarım ve Üretimi |
Deri Konfeksiyon |
Deri Teknolojisi |
Geleneksel El Sanatları |
Giyim Üretim Teknolojisi |
Halıcılık ve Kilimcilik |
Kuyumculuk ve Takı Tasarımı |
Moda Tasarımı |
Moda Yönetimi |
Sahne ve Dekor Tasarımı |
Tekstil Teknolojisi bölümlerine TYT' de başarılı olduları takdirde devam edebilirler. |
Alan mezunları yapılan AYT' de başarılı oldukları takdirde;
Moda Tasarımı
Tekstil Tasarımı
Tekstil Mühendisliği
Makine Mühendisliği
Makine ve İmalat Mühendisliği
lisans programlarına devam edebilirler.
Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır. Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Giyim Üretim Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.
Alan Tanıtım Videosu:
Adres:
ATATÜRK MAH. OSMANİYE YOLU 2. SK. KIRKLARELI BABAESKI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ NO 4 BABAESKİ / KIRKLARELİ
Telefon
0 288 512 10 39